Történelmi Siker – Black Jar Nemzetközi Mézverseny, USA, 2023

Történelmi sikert ért el a Dr Honey selyemfűméze!

Az Egyesült Államokban megrendezett Back Jar Nemzetközi Mézversenyben tavaly először versenyeztünk mézeinkkel, s a hársmézünk akkor bekerült a világ 30 legfinomabb méze közé, a fajtamézek kategóriájában a pedig TOP3 legfinomabb méz egyike lett. Idén sikerült túlszárnyalnunk ezt a sikerünket, s nemcsak bekerültünk a dobogósok közé, hanem fel is állhattunk annak legmagasabb fokára, ugyanis fajtamézek között a selyemfűmézünket választották a “Világ Legfinomabb Mézé”-nek. Mindezen túl hársmézünk egy krémesített változata megismételte tavalyi dobogós helyezését, idén a krémmézek kategóriájában.

A Black Jar mézversenyt idén 12. alkalommal rendezte meg az asheville-i (USA, Észak-Karolina) méhészeti kutató központ, a Center for Honeybee Research. A Black Jar elnevezés eredete, hogy minden, a versenyre érkező méztételt címke nélküli egyen üvegekbe töltenek, amelyek ezután egy fekete textil zsákba tesznek a verseny során, ezzel biztosítva, hogy a zsűri tagjai a bírálat során kizárólag a kóstolt mézek ízére hagyatkozzanak az értékeléskor, kizárva minden egyéb befolyásoló tényezőt.

Érdekesség, hogy az akáchoz hasonlóan a selyemfű is az Egyesült Államokból került Magyarországa, eredeti élőhelyén mégsem tudnak róla nektárt gyűjteni a méhek. Egyrészt a növény ott már majdnem kipusztult, másrészt agyagos talajon él, míg idehaza az alföldi homokos talaj a legfőbb élőhelye. Az Egyesült Államokban ökológiai okok miatt igyekeznek növelni a selyemfű elterjedési területét, s ahol megtelepszik, ott óvják, ugyanis a pompás királylepke hernyóinak kizárólagos tápnövénye a selyemfű.

További információ: Viszlai Andrea,
Tel.: +36-20/463-2802
e-mail: andrea.viszlai@drhoney.hu