Great Taste Award 2023, London – 2 csillag az első Dr Honey mézbornak

Sokszor elmondtuk már, hogy a Great Taste Award a világ egyik legismertebb ételkóstoló és minősítő versenye. A 2023-as évben a megszokottnál kicsit több nevezés érkezett a versenyre, s nagyjából 14.500 mintát kóstolt végig a zsűri.

Idén a most debütáló mézborunkkal neveztünk, aminek a SATINUM nevet adtuk: bársonyos, telt ízű, természetesen édes bor, ha szeretnénk, akkor leginkább az aszú esszenciához hasonlíthatnánk az ízét.

A bíráktól a következő visszajelzéseket kaptuk:

Gyönyörű mély arany árnyalat, nagy tisztasággal. Meglepett minket az aceton szintje az orrban, a rancio Cognac beütéséve.…. A diósság ismét a rancio jegyeit visszhangozza az illatban, és a citrus inkább dús, mint zamatos, inkább keserű, mint fanyar….. Természetesen a méz karakteres interpretációja, és egy jól elkészített elmélkedő korty, amely felmelegít egy hűvös őszi estét.”

“Fényes és tiszta arany mézbor, felhúzott szaké aromával. Az ízek tekintetében a bírák úgy érezték, hogy a leírás (=Elegáns és összetett, testes, mélyen melegítő hagyományos mézbor, kiegyensúlyozott cukor-alkohol-savas összetétel jellemzi. Intenzív méz/mézbor íz, némi diós és érett citrusos jegyek) abszolút helyénvaló, és nagyon élvezték a diós és lekerekített édes lecsengést. Nagyon szép és jól kidolgozott termék.”

“Kifejezetten spirituszos az orrban, oxidált karakterrel. Ízben ez a mézbor változatos és karakteres, telt, hosszú lecsengésű és összetett”.

GTA_Certificate_2023_2star

Egy Dip. WSET borszakértővel is kóstoltattuk, aki a következőket mondta róla:

“Messze a legelegánsabb és legösszetettebb tétel. A cukor-alkohol-sav egyensúlya tökéletes, intenzív, de nem túlzó a mézboros illat/ízvilág és sok egyéb karakter is felfedezhető benne….Van egy kis magvas (dió, gesztenye) jellege, de érett citrus is felfedezhető benne. Ez a friss, üde jellemző jól egyensúlyoz az erőteljes és karakteres mézjegyekkel. Egyértelműen a legszebb, leghosszabb lecsengése is ennek van. Melegedésre is nagyon jól reagált, nem esik szét, nem lett túl alkoholos.”

Hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz.