Múlt héten a Duna Televízió Almárium c. műsorában vendégeskedtünk, ahol a téma a mézek gyógyhatása volt. Az adás itt elérhető:
DunaTV_Almárium_Mézek Gyógyhatása
A méz nem csak finom csemege, ételeink ízesítője, de elsősorban egészségünk védelmére szolgáló táplálék. Lássuk hogyan!
– A méz fertőtlenítő és baktériumölő hatása közismert, amit enzimei, magas kálium tartalma és aromaanyagai biztosítanak. A méz továbbá egy telített cukoroldat, ami gátolja a kórokozók szaporodását, ezért külsőleg sebek gyógyítására is alkalmas. A pH-ja savas, ami szintén baktériumölő hatást biztosít. Ezen kívül a mézből vízzel érintkezve a glükóz-oxidáz nevű enzim hatására hidrogén-peroxid keletkezik, s a szakemberek ez okozza a méz antibiotikus tulajdonságait.
– Az enzimek olyan biológiai katalizátorok, amelyek a szervezetben zajló biokémiai folyamatok lejátszódásához nélkülözhetetlenek. Szinte nincs olyan biokémiai átalakulás a szervezetben, amelyben enzim, mint katalizátor ne venne részt, nagyon leegyszerűsítve: zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában vesznek részt, pl. enzimek nélkül a glukóz spontán lebomlása eltartana 1000 évig, ami ugye az emberi élettel összeegyeztethetetlen. A mézekben eddig 19 féle enzimet azonosítottak, közülük kiemelném a diasztáz (=amiláz) és invertáz enzimeket, amelyek a méhek garatmirigyéből kerülnek a mézbe: előbbi a keményítők, még utóbbi a szénhidrátok lebontását végzi.
– Aztán ott vannak még az ásványi anyagok és nyomelemek: kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél sötétebb a méz színe, annál magasabb az ásványi anyag tartalma.
– A mézben lévő cukrok főleg egyszerű cukrok, azaz fruktóz és glukóz, aminek az lebontása nem terheli oly mértékben a májat és a vesét, mint a hagyományos cukroké. Ugyanakkor a mézben találhatók oligoszacharidok is, amelyek prebiotikumként működnek, ami azt jelenti, hogy hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez, ugyanis segítik a hasznos baktériumok számának növekedését a vastagbélben.
Mézeinket a következő szempontok szerint ajánljuk:
AKÁCMÉZ: köhögésre, emésztési problémákra, gyomorsav túltengés ellen, fertőtlenítésre
VIRÁGMÉZ: légutak egészsége, sebek fertőtlenítése, égési sérülések kezelése, bőrproblémák kezelésére
ÉDESHARMATMÉZ: nyugtató hatású, ásványianyag-feltöltésre, vérszegénység esetén, általános kondíció javító
GESZTENYEMÉZ: visszér, trombózis hajlam kezelésére, vérszegénység, étvágytalanság, ásványianyag-feltöltés esetére
HÁRSMÉZ: érelmeszesedés, zsírlerakódás ellen, légutak egészsége, nyugtalanság, álmatlanság esetén
SELYEMFŰMÉZ: vérnyomás szabályozásra, fertőtlenítésre
KRÉMMÉZ: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, gyomorsav túltengés ellen