Nyers méz vs. felolgozott méz

Mit is keres a fogyasztó, amikor mézet vásárol? Természetes, egészségvédő terméket vagy olyan feldolgozott terméket, amelyből az értékes tápanyagok már csak nyomokban lelhetők fel?
Nyilván az előbbit. A mézre természetes tápanyagként tekintünk évszázadok, évezredek óta, s a benne rejtő értékes tápanyagok végett fogyasztjuk. A méz beltartalmi értékeinek megőrzése érdekében célszerű elkerülni a különböző feldolgozási folyamatokat, mint például a melegítést és az ultraszűrést. A legtermészetesebb mézet nyers méznek hívjuk. Ez nyers méz a méz legtermészetesebb formája, olyan, mintha csak a kaptárból került volna az asztalra.

Dr. Ron Fessenden, M.D., M.P.H. szerint az átlag amerikai évente több mint 150 font finomított cukrot fogyaszt, valamint további 62 font magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. (1) Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban átlagosan csak körülbelül 1,3 font mézet fogyasztanak évente. Új kutatások szerint, ha a fogyasztó leépíti a finomított cukor bevitelét a szervezetébe, és ehelyett tiszta, nyers mézet használ, akkor annak rendkívüli egészségmegőrző hatása lesz a szervezetére.
Mi is a nyers méz? Ez nem más, mint a méz tiszta, szűretlen és pasztörizálatlan formája, amelyet a méhek készítettek a virágok nektárjából. Gondolja, hogy mézet eszik, amikor a boltban vásárol? Sajnos aligha, mivel a legtöbb feldolgozó a csomagolás során pasztörizálja a mézet, legfőképp azért, hogy az ne kristályosodjon meg a szállítás és tárolás során. A ma elfogyasztott mézek nagy ilyen része feldolgozott méz, amelyet a feldolgozás során intenzíven melegítettek és ultra szűrtek. A hőkezelés viszont roncsolja a termékben lévő tápanyagokat, mint ahogy a főzés során is lebomlanak a vitaminok. A feldolgozott mézekkel ellentétben a nyers méz értékes tápanyagai nem roncsolódtak, így egészségvédő hatásuk a csomagolás után is megmarad. Virágfajtától függően a nyers méz rengeteg pozitív élettani hatással bír a szervezetünkre: alacsonyan tartja a GI értéket, segíthet az alvási problémákon, legyőzi a torokgyulladás tüneteit, és még sorolhatnánk, de legjobb, ha megnézi ezeket az egyes fajtamézeink ismertetésénél, hogy ki tudja választani az Önnek épp megfelelő mézet.

 

 

  1. számú lecke: Összefüggés a nyers méz és a kristályosodás között. A méz elsősorban cukrokból áll, amelyek közül a legfontosabb a glükóz és a fruktóz (közel azonos arányban), valamint a maltóz és a szacharóz, valamint több mint 180 azonosított komponens, például ásványi anyagok, savak és fehérje. A méz kristályosodik, mivel túltelített oldat. Számos tényező befolyásolja a méz kristályosodását. Egyes fajták soha sem kristályosodik, míg mások a pergetést követően néhány napon vagy hónapon belül kristályosodnak. A méz kristályosodási hajlama elsősorban annak glükóz- és víztartalmától függ. A méheket tápláló, a kaptár vonzáskörzetében található növényekben fellelhető glükóz vagy fruktóz mennyisége határozza meg, hogy mennyi idő múlva kezd kristályosodni a méz. A magasabb glükóztartalmú méz gyorsabban kristályosodik. Alacsonyabb glükózszintű és magasabb fruktóz tartalmú méz is kikristályosodhat, csak több időbe telik. Ezen kívül a kristályosodást bármilyen apró részecske – virágpor, viasz, propolisz vagy légbuborékok – stimulálhatja. Az ipari feldolgozás, például a méz szűrése és melegítése, lassítja vagy megakadályozza a méz kristályosodását, de sok vitamint, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet roncsol a mézben, ami csökkenti a méz tápértékét. Figyeljük csak meg, hogy a nagyra értékelt és drága manuka méz mindig kristályosodott, hiszen ha pasztörizálnák, akkor elveszítené megkülönböztető értékét.  Tehát ne aggódjon, ha kristályos mézet talál az üzletek polcain, vagy éppen otthon bekristályosodik a méz. Ez azt bizonyítja, hogy az a termék természetes – pont az, amire számítottál.

 

  1. számú lecke: Mit lehet tenni a kristályos mézzel? Ha vissza akarja állítani a kristályos mézet folyékony állapotba, egyszerűen helyezze az üveget egy kb. 40 ° C-os meleg vízfürdőbe (a tűzhely legalacsonyabb hőmérséklete) kb. 15 – 30 percig, vagy amíg a szemcsék feloldódnak. Vigyázat, műanyag tubussal ez a módszer nem ajánlott!

http://www.apitherapy.org/pdfs/Website.Article.Fessenden.HoneyFood2.pdf