Városi méhészet New Yorkban a Waldorf-Astoria tetején

Húsz szinttel a Park Avenue felett, a legendás Waldorf Astoria New York tetőteraszán hat kaptárban csaknem 300.000 méh él. A szorgos rovarok a közeli Central Park és Bryant Park növényeit látogatják, és onnan gyűjtik össze a nektárt és a virágport. A kiváló minőségű városi mézet a luxusszálloda konyháján használják fel, és az étteremben szolgálják fel a vendégeknek. Az eddigi adatok szerint szálloda tetőteraszán élő méhek átlagosan évi 220 kilogramm mézet termelnek.

Az ötlet a Waldorf Astoria étteremvezetőjétől, David Garcelontól származott, aki elkötelezett híve annak, hogy helyben termelt hozzávalókat használjanak fel a konyhán, ráadásul már foglalkozott méhcsaládokkal a szülővárosában, a kanadai Torontóban. A városi méhészkedés meghonosítása azonban nem volt egyszerű mulatság New York-ban. Bár sokan foglalkoztak már méhekkel a metropoliszban, éveken át illegálisan vehettek birtokba háztetőket vagy elhagyatott telkeket a városban. Emiatt Garcelon maga mellé állított egy profi méhészt, Andrew Coté-t, akivel közösen lobbiztak, így végül 2010-ben New York városa eltörölte a tilalmat. A győzelem óta 300 kisebb-nagyobb városi méhészet működik a nagyvárosban. Az időzítés nem is lehetett volna tökéletesebb, hiszen az akkori polgármester, Michael Bloomberg és a város egyik legbőkezűbb támogatója, David Rockefeller bejelentették, hogy a MillionTreesNYC kezdeményezés 10 millió dollárt kap arra, hogy 2017-ig újabb egymillió fát ültessenek el a városban.

A New York-i városi méhészkedésről tavaly Susan Sfarra rendező dokumentumfilmet mutatott be. A The Beekeper (A méhész) című alkotás Andrew Cote személyén keresztül mutatja be a méhcsaládok és a velük foglalkozó lelkes emberek fogadtatását a nagyvárosban.

A városi méhészkedés az ezredforduló környékén vált népszerűvé világszerte. Olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint Párizs, Toronto vagy London. Torontóban 2008-ban a Fairmont Royal York Hotel indította el saját méhészetét. A példát mások is követték, így Berlinben a Hotel Intercontinental, Párizsban és Bécsben pedig az operaház tetején működik a városi méhészet, de nem marad ki a méhészkedésből a Louis Vuitton luxusmárka sem, aki partnereinek kedveskedik e különleges termékkel.

Képek: evetterios.comfoodforwardtv.wordpress.comhttp://waldorfastoria3.hilton.com