The essence of our land

Érdekességek

GREAT TASTE AWARDS 2018

GT 18 2-star

 Third year in a row - new international awards for Dr Honey


Great Taste, the world’s most...

bővebben


Finalist at Gulfood Innovation Award

Gulfood Innovation Award_logo A Gulfood az Öböl térség legjelentősebb élelmiszeripari szakkiállítása, ahol több mint 120 ország több ezer kiállítója mutatja be...

bővebben


DR HONEY EXHIBITS AT FOODEX JAPAN

Foodex Logo

Black belted honey lovers attention! Distributors are wanted at the Foodex in Tokyo. Come to our boothe No.: 3B01 to taste our award...

bővebben


Az év méze - aranyérem

Fogyasztóinktól az év során rendkívül sok pozitív visszajelzést kapott gesztenyemézünk, s mi magunk is úgy véltünk, hogy igazán harmonikus íze lett a 2014-es évjáratú mézünknek.

Ez adta a lendületet,...

bővebben


Tovább az összes bejegyzéshez

Városi méhészet New Yorkban a Waldorf-Astoria tetején

new-york-meheszkedes01Húsz szinttel a Park Avenue felett, a legendás Waldorf Astoria New York tetőteraszán hat kaptárban csaknem 300.000 méh él. A szorgos rovarok a közeli Central Park és Bryant Park növényeit látogatják, és onnan gyűjtik össze a nektárt és a virágport. A kiváló minőségű városi mézet a luxusszálloda konyháján használják fel, és az étteremben szolgálják fel a vendégeknek. Az eddigi adatok szerint szálloda tetőteraszán élő méhek átlagosan évi 220 kilogramm mézet termelnek.

new-york-meheszkedes02Az ötlet a Waldorf Astoria étteremvezetőjétől, David Garcelontól származott, aki elkötelezett híve annak, hogy helyben termelt hozzávalókat használjanak fel a konyhán, ráadásul már foglalkozott méhcsaládokkal a szülővárosában, a kanadai Torontóban. A városi méhészkedés meghonosítása azonban nem volt egyszerű mulatság New York-ban. Bár sokan foglalkoztak már méhekkel a metropoliszban, éveken át illegálisan vehettek birtokba háztetőket vagy elhagyatott telkeket a városban. Emiatt Garcelon maga mellé állított egy profi méhészt, Andrew Coté-t, akivel közösen lobbiztak, így végül 2010-ben New York városa eltörölte a tilalmat. A győzelem óta 300 kisebb-nagyobb városi méhészet működik a nagyvárosban. Az időzítés nem is lehetett volna tökéletesebb, hiszen az akkori polgármester, Michael Bloomberg és a város egyik legbőkezűbb támogatója, David Rockefeller bejelentették, hogy a MillionTreesNYC kezdeményezés 10 millió dollárt kap arra, hogy 2017-ig újabb egymillió fát ültessenek el a városban. 

A New York-i városi méhészkedésről tavaly Susan Sfarra rendező dokumentumfilmet mutatott be. A The Beekeper (A méhész) című alkotás Andrew Cote személyén keresztül mutatja be a méhcsaládok és a velük foglalkozó lelkes emberek fogadtatását a nagyvárosban.

new-york-meheszkedes03A városi méhészkedés az ezredforduló környékén vált népszerűvé világszerte. Olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint Párizs, Toronto vagy London. Torontóban 2008-ban a Fairmont Royal York Hotel
indította el saját méhészetét. A példát mások is követték, így Berlinben a Hotel Intercontinental, Párizsban és Bécsben pedig az operaház tetején működik a városi méhészet, de nem marad ki a méhészkedésből a Louis Vuitton luxusmárka sem, aki partnereinek kedveskedik e különleges termékkel.

Képek: evetterios.comfoodforwardtv.wordpress.comhttp://waldorfastoria3.hilton.com